Ayran

Yansiklopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla


Bu sayfa güzel olmuş Papa Bu Sayfayı Çok Sevdi!
Vatikan'dan alınan bilgiye göre Papa bu sayfayı görünce çok keyiflendi ve büyük bir zevkle defalarca okudu. Papa'nın sayfayı hazırlayanları şahsen tebrik ettiği ve bütün günahlarını affettiği bildirildi. Çalışmalarının devamını büyük bir sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Papa şöyle konuştu;
"Şüphesiz Yansiklopedi'ye böyle güzel katkılarda bulunanlar, hiç katkıda bulunmayanlardan daha fazla sevaba girecektir!"
Türkiye'nin milli içkisi
Efes ayran.jpg
Ayran
Tür İçecek
Köken Pers Türk
Servis Sıcaklığı Soğuk
Malzemeler *Yoğurt
*Su
*Tuz
*Maya
Alkol Oranı %18

Dikkat! Rakı ile karıştırmayın, ayran aslan sütünden yapılmamaktadır.

Dikkat! Kımız ile karıştırmayın, o Türk içkisi değil bi kere ta'am mı?

Dikkat! Kefir ile de karıştırmayın, onun tadı daha sert.

Dikkat! Su ile de karıştırmayın, onun kıvamı daha yumuşak.

Dikkat! Yoğurt ile de karıştırmayın, durduk yere süzme yoğurt üretirsiniz,bu da rakıcılara meze olur.


Ayran, Türkiyaa'nın ve diğer Türki devletlerin (Azerbaycan, Sivas Krallığı, B.A.E., Kıbrıs ve Almanya) severek tükettiği bir içecektir. Kebap ile tüketildiğinde efsanevi bir uyum sağlar. En iyileri Susurluk ve Yozgat'ta yapılır. Ayrıca Türkiye'nin milli "içkisidir".


Milli İçki Statüsü[değiştir]

IX.Hükümet Fermanı'nın 24.maddesinde ve resmi gazetenin 8 ocak 2012 özel baskısının haftasonu ekinde yayımlanan kanunla birlikte halkı daha iyi uyutmak için ayran Türk hakının milli içeceği içkisi olmuştur. Bu karar sonucunda önceleri alkolsüz olan ayran "içki" olmuş ve zorunlu olarak alkol eklenmiştir. Alkolsüz türevlerinin üretim ve tüketimi yasaklanmış, ısrar edenler ise hapse atılmış ve yoğun işkenceler sonucu kayıp olmuşlardır. Yapılan darbeyle rakı milli içki tahtından indirilmiş, yerine %100 milli ve yerli Ayran geçirilmiştir.

Halk tarafından da olumlu görülen bu karar sonucunda ayran tüketimi %20 artmış ve çocukların kullanımına uygun olan %12 alkol içeren light türevleride piyasaya sürülmüştür.

Burda milli içki esasen ayranın içindeki SU'dur. Zira yoğurda katılınca ayran, rakıya katılınca bayram etkisini yaratan SU'dur

Türleri[değiştir]

Coğrafi ve kültürel farklılıklara göre tadı ve yapılışı değişiklik gösteren ayranın bilinen Açık ve Kapalı olarak iki tür vardır.

Kapalı Ayran[değiştir]

Ayran türlerinin tüketime olan etkisini gösteren bir minyatür

İmamhatip mezunu ve başları örtülü olan ayran türlerine verilen genel isimdir. Muhafazakar olduklarından ince bir folyo kapakla korunurlar. Kapak açılmadığı sürece ayran tazeliğini uzun süre korur. Kapağı delinmiş veya yırtılmış olan kapalı ayranların tüketimi tavsive edilmez, çöpe dökülmesi icap olur. Bazılarının kapaklarını açmak öylesine zordur ki yanlışlıkla üzerinize ayran dökmenize de sebep olabilir. Bu tip ayranlar genellikle ayrandan anlayanlar ve ayran sevenler tarafından pek tercih edilmezler. Çünkü özgünlükten yoksun ve tek tip olarak üretildiğinden tatları hemen hemen hep aynıdır. Ayrıca çok tuzlu olurlar.


Açık Ayran[değiştir]

Sunumuna özen gösterilen ve bakır kaplarda servis edilmesiyle bilinen ayran türüdür. Tadı üretildiği yörenin kültürüne göre değişiklik gösterebilir. Kapalı ayrana göre farklı tatlarda olabildiğinden dolayı kötüsüne de rastlamak mümkündür. Ayrıca bu tür ayranlarda, ayran tüm çıplaklığı ile tüketici karşısındadır. Kapalı ayran gibi kapağını açana kadar içinde ne olduğunu bilmeden işinizi şansa bırakmazsınız ve bu ayranlar koruyucu madde içermez. Oluşabilecek tek sıkıntı ayranı içtiğiniz bardaktan daha önce içmiş birinin bulaşıcı hastalığı size de geçebilir ama bu gerekli korunma önlemleri ile önüne geçilebilecek bir durumdur.

Aksini iddia etse bile, ayran dostunuz değildir.

Kamu Spotu Çalışmaları[değiştir]

Ayranın insan sağlığına olan olumsuz etkileri ve kullanıcıların çevlerine güvenlik tehtidi oluşturmalarından dolayı çeşitli sivil toplum kuruluşları, tekel bayileri ve muhalefet kesim tarafından toplumu uyandırıcı ve ayıltıcı kamu spotları hazırlanmıştır. Fazla destek çekmeyen bu çalışmalar başarısız sonuç vermiş gibi görünsede ayran tüketim oranları %44 düşüş göstermiş ve toplumun uyutulması engellenmiştir.

Ayran Tüketiminin Zararları[değiştir]

Aşırı tüketimi aşağıdaki etkileri göstermesiyle bilinir:

  • Uyku getirir, işinize odaklanamadığınız için kovulabilirsiniz.
  • Düşünmeyi durduğu için her duyduğunuza inannıp itaat etmenize sebep olur.
  • Ayranlı araç kullanmak ölümcül trafik kazalarına sebep olur, henüz kanunlarca yasaklanmamıştır.
  • Aşırı tuz tüketiminden dolayı tansiyon değerleriniz Türkiye'nin dış borçarını geçebilir.